14/01/2015 Effectief acquireren
Hoe je belt en afspraken maakt. 28/01/2015 Top-Spin-Selling
Meer omzet, meer klanten, een betere conversie? Top Spin Selling is het onbetwiste antwoord hierop. 05/02/2015 Haal meer uit Linkedin.
Hoe haal je meer uit Linkedin? Online en offline. Online: Zoeken, vinden en benaderen. Offline: Acquisitie doen, afspraken maken en gesprekken voeren. 25/05/2015 Jaargroep Commercie
Slimmer worden en meer omzet. Een heel jaar, iedere maand 1 dag ben je onderdeel van een kleine geselecteerde groep uit diverse branches.
Hoe je belt en afspraken maakt. 28/01/2015 Top-Spin-Selling
Meer omzet, meer klanten, een betere conversie? Top Spin Selling is het onbetwiste antwoord hierop. 05/02/2015 Haal meer uit Linkedin.
Hoe haal je meer uit Linkedin? Online en offline. Online: Zoeken, vinden en benaderen. Offline: Acquisitie doen, afspraken maken en gesprekken voeren. 25/05/2015 Jaargroep Commercie
Slimmer worden en meer omzet. Een heel jaar, iedere maand 1 dag ben je onderdeel van een kleine geselecteerde groep uit diverse branches.
Klantenreactie
"Super positief, opbouwend en inspirerend. Dank je Hans."
Jaap van Straalen
Vertrouwen bij speeches?
10-10-2011

Als vertrouwen de basis is voor communicatie. Hoe krijg jij dan snel vertrouwen wanneer je een groep toespreekt?
59 comments
Follow Chantelle
Chantelle de Ruijter • Naar mijn idee en ervaring win je het snelst vertrouwen als je de taal van je toehoorder spreekt, contact maakt (oogcontact, interactief taalgebruik, vragen stelt etc.) en een ik-verbinding maakt met het onderwerp van je presentatie.
Vertrouwen daalt of is moeilijk te verkrijgen als sprekers formeel en afstandelijk spreken. Dat gebeurt wanneer er nog te veel spanning is bij de spreker en ook wanneer de spreker wil imponeren vanuit de inhoud. In beide situaties is de spreker vooral aan het zenden. Vertrouwen win je immers pas als de ander zich gehoord voelt.
Oh ja nog eentje; knetter duidelijk maken waarom jij daar staat te spreken (geen onderhuids verkooppraatje maar, "ik wil jullie iets verkopen" bijvoorbeeld).
En verder is mijn motto "bezorg jezelf en je toehoorders een leuke tijd".
Hans Bik • Dank je Chantelle voor je reactie. Ik ben benieuwd of je bewust iets onderneemt, zoals bv spiegelen van je publiek, en je zodoende afstemt en probeert op een golflengte te komen. Ik gebruik bv vaak aan het begin de 3 waarheden. Dwz ik benoem 3 zintuiglijk waarneembare dingen die altijd waar zijn. Doe jij ook zoiets?
Follow Diny
Diny Weener • Wat bedoel je precies met de 3 waarheden? Heb je voorbeelden van zintuigelijke waarnemingen die altijd waar zijn?
kan ik mezelf zijn en dat levert dan weer contact en vertrouwen op.
Hans Bik • @ Diny. Chantalle geeft het helemaal aan. We zitten hier nu, vandaag.... juli, met ... man. Buiten is het donker. En misschien vraag je je af wat we vanavond gaan doen ... Zo iets.
Starten met 3 waarheden maakt je verdere betoog geloofwaardig. Je verhaal wordt makkelijker geaccepteerd.
We "bloggen"nu iets over het onderwerp Vertrouwen. We kennen elkaar niet echt, afgezien van de regels die we typen om met elkaar te communiceren en misschien is het interessant om ook nog op een andere manier met elkaar in contact te komen.
Voor het krijgen van vertrouwen werkt dit heel goed. Probeer het maar eens met iemand naast je. Drie dingen benoemen die de ander kan waarnemen (visueel, auditief en kinesthetisch - gevoel) en die altijd waar zijn. Ik hoor graag je ervaring hiermee.
Follow Helma
Helma Bannink • Die drie waarheden vind ik een goede opening maar niet alleen omdat je dan geloofwaardig overkomt.
Wanneer je een groep gaat toespreken dan moet je je toehoorders de tijd gunnen om aan jou, je stem en je gedrag te laten wennen. Begin je direct met waar je spreekbeurt over gaat dan zijn je toehoorders nog bezig met wennen en hebben ze de inhoud van die eerste zinnen gemist. Begin je met het weer, de aanwezigen, of hoe mensen gekleed zijn, dan zijn dat onderwerpen die er niet echt toe doen maar de mensen (en jijzelf ook) kunnen er even voor gaan zitten, hebben je manier van praten gehoord en je bewegingen gezien. Het ijs is gebroken. We zijn er klaar voor!
Hans Bik • Dank je Helma, voor je reactie. Ben het met je eens. Neem de gelegenheid om af te stemmen met de luisteraars. Ik zou zelfs zeggen, probeer in te leven in het publiek, probeer te spiegelen. Wanneer ze afwachtend zijn, wees ook een beetje afwachtend. Wanneer ze vrolijk en uitbundig zijn, wees dat dan ook. Als ze gereserveerd zijn in het begin, doe dan ook zo. Dus eerst volgen en dan pas leiden. iets ander gedrag laten zien. Dat werkt geweldig.
Als je je opening begint door zo veel mogelijk mensen erbij te betrekken door het lanceren van een aantal vragen (retorisch), bv "wie van jullie kijkt weleens voetbal op tv? en vraag je je dan ook wel eens af hoeveel die jongens verdienen? Wat kunnen we leren van de strategie en het financiële gedrag van deze professionele voetballers?" dan beloof je de luisteraar iets voor het aan het einde van je betoog: "Straks wanneer jullie naar huis gaan, weten jullie hoe de regels van voetbal op jullie bedrijf van toepassing zijn. Jullie kunnen dan beter organiseren, sneller beslissingen nemen en dat resulteert in meer winst.
laten we beginnen bij het begin ..."
Deze manier trekt aandacht en houdt je luisteraar bij de les en op het puntje van zijn stoel.
Waar het mij om gaat is: hoe krijg jij vertrouwen, hoe doe jij het, welke methode of niet, gebruik jij? Daarin ben ik geïnteresseerd.
Follow Henri
Henri Raven • Beste Hans,
interessante vraag. Het heeft allemaal te maken met je 'ethos'. Jouw geloofwaardigheid en vertrouwenwekkendheid zijn zaken die je aan de ene kant natuurlijk zelf kunt beinvloeden (door 'autoriteit' direct te laten/te laten zien dat je deskundig bent en weet waarover je het hebt). Hoe geloofwaardiger, sympathieker en aantrekkelijker we een spreker vinden, hoe meer we geneigd zijn iets van hem aan te nemen. En je ethos kun je vergroten. Zo weten we uit empirisch onderzoek bijvoorbeeld dat mensen iemand sneller een groot ethos toedichten wanneer hij bijvoorbeeld:
hoogopgeleid is en veel citeert (laat zien dat hij ‘niet van de straat’ is)
maar ook zijn eigen argumentatie in twijfel durft te trekken (en daarmee integriteit uitstraalt)
herkenbaar is voor zijn publiek (dezelfde leeftijd, eigenschappen, voorkeuren en hobby’s heeft bijvoorbeeld)
aardig of sympathiek wordt gevonden
Het belangrijkste daarbij lijkt mij vooral dat je geen rol gaat spelen, maar zeer dicht bij jezelf blijft. Ga vooral niet joviaal doen als dat helemaal niet in je karakrter zit; dat maakt je juist zeer ongeloofwaardig.
Aan de andere kant is natuurlijk ook de houding van je publiek zeer belangrijk. In hoeverre zijn zij geneigd om jou vertrouwen te schenken? Vinden zij jou al sympathiek of niet? Staan zij welwillend ten opzichte van je standpunt of niet?
Over autoriteit en symopathie als ethosvergroters vind je in dit artikel wat meer: http://www.argumentatiecoach.nl/cgibin/artikel.cgi?ID=967
Succes en groet,
Henri
Hans Bik • @ Henri. Bedankt voor je input en interessante artikel. Vooral dichtbij jezelf blijven, ben ik met je eens. Als ik het goed begrijp, zeg je in feite, dat jij zelf gebruik maakt van het "vergroten" van je ethos, wanneer je mensen traint, coacht of een groep toespreekt. Het is niet alleen een mooi theoretisch bewezen model, en je maakt er zelf ook gebruik van, want je weet het werkt ook voor jou. Op deze manier ben je overtuigender.
Follow Erik
Erik Vane • Fijn te horen dat jullie zo bewust bezig zijn en de bereidheid hebben om de deelnemers centraal te stellen!
Het vertrouwen zit 'm wat mij betreft ook in de voor- en "na"bereiding op de op de presentatie cq workshop training. Persoonlijke begroeting, naambadges, sms-je op de dag at de training begint, werkboekje (niet teveel inzetten...) verzorgde omgeving en gewoon ook na de training in gesprek gaan met de mensen en ook dan LUISTEREN zonder oordeel.
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • Veilig en vertrouwd, als het dat niet is, dan wil ik weg en voor publiek geldt dat ook. Dus ik moet het eerst veilig en vertrouwd maken, dan pas kan ik met mijn verhaal beginnen. Ik vertel iets leuks over mijn reis, mijn fiets, mijn kinderen, mijn kippen, de zaal, een pareltje, een ijsbreker, geen verkeerde grap, maar iets moois, een klein verhaaltje.Spontaan, met interactie (heeft u dat ook gezien?). Het lijkt koetjes en kalfjes, er hoeft helemaal geen relatie met het onderwerp te zijn en het is cruciaal.
Deze draad zou iedereen die presenteert wel mogen lezen!
Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer
presentatietrainer speechen.nl
Hans Bik • Roeland, bedankt voor je bijdrage. Ik denk dat iedereen het met je eens kan zijn. Hoe moeilijk moet het zijn, je publiek erbij te betrekken?
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • Moeilijk? Dat is waar het om gaat. Als het persoonlijk is, eerlijk, open, vragend, uitnodigend, enthousiasmerend, echt. Zo hoog mag de lat best liggen als je de verantwoordelijkheid neemt om de tijd van je gasten / publiek te claimen. Dus uit het hoofd geleerde lesjes gaan niet werken, het is al improviserend en interactief vertellend op het juiste moment de juiste (gevraagde) informatie aanreiken.
Zo kan ie wel weer.
Hertelijke groet,
Roeland Schweitzer
speechen.nl
Hans Bik • Ja, Roeland. Ik weet dat het werkt. Bedankt. Als aanvulling op je opmerking denk ik dat het het beste werkt wanneer datgene waarover je spreekt, op een of andere manier herkenbaar is bij de toehoorder. Jammer dat velen die voor een groep spreken niet op deze manier beginnen. Er is nog werk aan de winkel.@ Erik. Ook de, zoals jij dat noemt "na" bereiding is belangrijk en dan luisteren zonder oordeel of ongevraagd advies. Dank je.
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • Haha,
stel je voor dat het niet herkenbaar is voor de toehoorder. Geen houvast.Waar heb je het dan nog over. Wij stapelen beelden in ons hoofd. Zonder beeld geen betekenis, niente, niets.
Lees eens wat de neuroloog Damsio hierover zegt:
http://www.speechen.nl/beeldend-presenteren.htm
Follow Erik
Erik Vane • Mensen leren niet omdat wij als trainer vinden dat zij iets moeten leren. Zij leren omdat zij daartoe een behoefte hebben en daarom toegankelijk zijn. Wat wij slechts kunnen beïnvloeden is deze toegankelijkheid. Leren is ervaren en mensen ervaren het leren op verschillende manieren. Natuurlijk zijn beelden belangrijk, echter vergeet ook niet de verschillende leerstijlen. De training zal al deze elementen in zich dienen te hebben, ook in je anekdotes, visueel (oa beeldend), auditief (bijv. muziek) en kinestetisch (bijv. oefeningen). De waarheid bestaat uit de samensmelting van jouw eigen subjectieve waarnemingen. Dus een boek een mening een filosofie kan daar aan bijdragen en is wat mij betreft niet de enige waarheid.
Hans Bik • @Roeland. Dank je voor je input. Ik heb wel enige moeite met het artikel beeldend-presenteren. Ik zou ook willen zeggen, zonder gevoel, geen betekenis, niente, niets.
@ Erik. Je hebt gelijk. Trainers zijn alleen één van de instrumenten. Niets is de enige waarheid. Dank je.
Terugkomend op de vraagstelling: Hoe krijg jij vertrouwen wanneer je een groep toespreekt?
Follow Erik
Erik Vane • Prachtig en leerzaam deze dialogen, dank iedereen! Veel workshops / trainingen beginnen direct met de inhoud, de oplossingen. Echter voor mij geld "Context gaat boven content". Natuurlijk als je geen verstand hebt van de inhoud heb je als trainer geen "recht" om er te staan. De deelnemers willen eerst herkenning van "hun" probleem ervaren. Die ervaring groeit gedurende de training en geeft de deelnemers de broodnodige veiligheid / vertrouwen om hun problemen uit te spreken en dan we gaan we met zijn allen op zoek naar de oplossingen. Dan komt de content........
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • Je hebt helemaal gelijk Hans, zonder gevoel, geen betekenis, niente, niets.
Als iets je raakt, dat is dat in mijn ogen een sterk beeld, je mag ook zeggen
'gestalt'.
Context boven content. Dat is een leuke. Context rondom content.
Eerst veilig en vertrouwd, herkenning, erkenning, en dan communicatie = het scheppen van gemeenschappelijke betekenis. Dus het simpele willen overbrengen van een boodschap vraagt veiligheid, behoeftevervulling, draagvlak, commitment, levelen, beelden uitwisselen, delen, kortom het scheppen van gemeenschappelijke betekenis.
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • Dit artikel is misschien ook wel interessant:
http://www.speechen.nl/spiegelen-communicatie.htm
Hans Bik • @ leuk artikel Roeland. Dank je.
DesireeUnfollow
Desiree Grijpma-Hidding • Bedankt voor alle tips. Deze zal ik zeker meenemen in mijn eigen presentaties. Als imago coach/stylist wil ik meegeven dat het krijgen van vertrouwen ook wordt bepaald door hoe je overkomt. Mensen moeten "wennen"aan je stem, de inhoud, maar vormen ook direct een beeld hoe je eruit ziet. Mijn stelregel is dat dit altijd verzorgd moet zijn. De kledingstijl is afhankelijk van de doelgroep, en mag 1 tikkeltje netter zijn dan den toehoorders. Misschien vinden jullie het een open deur, maar hoe vaak zie ik nog steeds presentatoren met slecht zittende kleding, losbungelende jasjes of te informele kleding.
Verder is het wel belangrijk dat je de kleding kiest die bij je past. Bij de ene persoon staat een krijtstreep geweldig, terwijl het bij de ander te overheersend is. Dit hangt af van uiterlijke kenmerken zoals kleur haar, ogen en huid, maar ook van bouw en gezichtsvorm en zelfs van persoonlijkheid!
Kortom vertrouwen creeren doe je ook met wat je uitstraalt!
Hans Bik • Dank je Desiree. Open deur ja, maar volledig met je eens en blijkbaar voor velen een gesloten deur. Je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor je bijdrage.
Hans Bik • Wie kan mijn samenvatting aanvullen? Misschien heb ik nog iets over het hoofd gezien.
Afhankelijk van het doel van je communicatie, is vertrouwen nodig. Ook wanneer je een groep toespreekt. Vertrouwen is nodig zelfs voordat je je mond opendoet. Vertrouwen van de luisteraars krijg je door natuurlijk jezelf (authentiek) te zijn. Door gericht te zijn op de ander. Hun problemen of kernwaarden te herkennen. De luisteraars centraal te stellen en proberen te verbinden. Vertrouwen krijg je door je uitstraling (ook uiterlijke verzorging). Door jezelf open en kwetsbaar op te stellen. In het begin afstemmen/spiegelen met je publiek. (ook goed luisteren, naar wat wel en wat niet gezegd wordt en aanvoelen wat er in de groep leeft). Vertrouwen krijg je door geen onwaarheden te vertellen. Je maakt het jezelf makkelijk door te beginnen met 3 waarheden en de luisteraars bewust te laten worden van het hier en nu.
We hebben het hier niet over aandacht vragen of om mensen op het puntje van hun stoel te krijgen. Deze discussie gaat alleen over vertrouwen krijgen als je een groep toespreekt.
Ik wil iedereen die heeft gereageerd bedanken voor de positieve bijdrage tot nu.
Hans Bik
PatriciaUnfollow
Patricia Jansen • Mag ik in alle bescheidenheid en als nieuweling in de groep het volgende boek voorstellen?
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/spreken-in-het-openbaar-druk-3/1001004006423632/index.html
Wellicht heeft het te maken met het type trainingen en presentaties dat ik geef (wetenschap, sales), maar eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fan van jezelf kwetsbaar opstellen of leuke verhaaltjes vertellen.
Ik ben meer een voorstander van een gedegen voorbereiding en een professionele houding.
Ben het overigens wel helemaal met Desiree eens.
Hans Bik • @ Patricia. Allereerst gefeliciteerd met de 3e uitgave van je boek. Ziet er goed uit.
Ik ben nu wel benieuwd hoe jij je opstelt, in plaats van open en kwetsbaar, en of jij wel eens begint met een anekdote (zoals in de retorica wordt aangegeven)?
Je bedoelt toch niet te zeggen dat wanneer je je open en kwetsbaar opstelt en/of een verhaal vertelt, dat je je dan niet gedegen hebt voorbereid of dat dat op een onprofessionele houding duidt?
Zou het kunnen dat veel verhalen bij trainingen en presentaties wel chirurgisch zijn voorbereid en een specifiek doel hebben?
Dank voor je reactie.
PatriciaUnfollow
Patricia Jansen • @ Hans Dank je voor je lovende woorden. Ik begin wel eens met een anekdote en ik maak ook wel eens een grap, maar alleen als het relevant is voor het verhaal en beide zijn tot in detail voorbereid. Ik laat niets aan het toeval over. Ik maak helaas maar al te vaak mee dat mensen zich kwetsbaar opstellen of verhalen vertellen in een poging om te camoufleren dat hun presentatie aan alle kanten rammelt. Als het op presenteren aankomt, zijn er geen short cuts. Gewoon hard werken.
Om het vertrouwen van een groep te winnen moet je ervoor zorgen dat er iemand staat die overduidelijk weet waar hij/zij het over heeft, dat helder en gestructureerd kan overbrengen met perfect getimde en uitgewerkte voorbeelden en vol zelfvertrouwen vloeiend kan formuleren zonder teveel eh's of andere aarzelingen. Daarbij moet het er volkomen natuurlijk uitzien, alsof het de spreker geen enkele moeite kost. Tekstvastheid is daarbij de basis waar de rest op steunt. Dat lukt je alleen met een zeer gedegen voorbereiding.
Ik train ook groepen uit de sales. Als je je voor zo'n groep kwetsbaar opstelt, maken ze gehakt van je.
Follow Erik
Erik Vane • Hallo Patricia, onderschrijf jouw uitgangspunt om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ik laat dingen echter wel gebeuren (geloof overigens niet in toeval, maar dat terzijde...) want je weet nooit als je met je groep in contact gaat hoe of wat de reacties zijn. Overigens denk ik dat als je je kwetsbaar opstelt voor de groep (en ik train ook "sales"groepen en stel mij, tot in de puntjes voorbereid kwetsbaar op) er een identificatie / herkenning ontstaat. Mijn overtuiging is dat mensen zich gemakkelijker herkennen in de zaken die je beter had kunnen doen (of platter gezegd waarin je gefaald hebt of een leerevaring hebt gehad), dan in je succesverhalen. Wij als trainers willen toch ook dat mensen ervaren (leren zo je wilt) en dat kan volgens mij slechts als deelnemers uit hun comfortzone komen. In plaats van je "sterk en krachtig"op te stellen. Overigens ben ik nog niet "gehakt" in mijn kwetsbaarheid... Eerder krachtiger geworden
Hans Bik • @Patricia. Dank je voor je toelichting. Ja, mee eens. Wat een vervelende ervaring. Ik maak ook wel eens mee dat iemand zijn onderwerp geweldig kent en het niet weet over te brengen. Ook zielig voor de deelnemers.
Echter wat doe je wanneer een "deelnemer" je een vraag stelt waarop je het antwoord niet weet? Stel je je kwetsbaar op wanneer je aangeeft dat je iets niet weet?
Dat er "bij kwetsbaar opstellen in sales groepen, gehakt van je wordt gemaakt", is dat een overtuiging? En zo ja, dan ben ik benieuwd wat er zou moeten gebeuren om die overtuiging te veranderen.
@ Erik. Ja, dingen laten gebeuren, laat ook zien dat je de kracht en flexibiliteit hebt om daarop in te spelen. Het laat zien dat je luistert, het getuigt van respect en daarmee creëer je m.i. ook draagvlak. Het maakt je zeker sterker.
Follow Chantelle
Chantelle de Ruijter • Mijn visie: Een presentatie of training valt of staat met een goede voorbereiding, daar ben ik het mee eens. Echter een presentatie of training valt of staat ook met de ervaring en kennis die je hebt van het onderwerp. Als je die kennis gaat delen (en dat doe je als je presenteert) kan je putten uit wat er al is, waar jij je de hele dag mee bezig houdt. Tegelijkertijd kan je je ook laten inspireren en overtuigen door anderen (toehoorders). Het lijkt me een enorme opgave die jij Patricia aan jezelf stelt; tot in detail voorbereid, geen uhhs of andere aarzeltaal, bang zijn om tot gehakt gemalen te worden en dan ook nog doen alsof het je allemaal geen moeite kost. Mijn motto is, bezorg jezelf en het publiek een leuke tijd.
Dat kan je bereiken door in het hier en nu in te spelen op wat er gebeurt, door voornamelijk uit ervaring en opgedane kennis te spreken, door te willen delen (ook van onzekerheden) door hardop vragen te stellen, door niet alles te willen en te moeten weten, etc. Ik geef veel presentatietrainingen aan salesprofessionals en daarin leer ik ze voornamelijk hun eigen enthousiasme over hun product of dienst op te zoeken en over te brengen. En dan wordt het authentiek, geloofwaardig en ook gewoon leuk!
Follow Hessel
Hessel Munnikes • Hallo, ik ben een nieuwkomer en heb weinig ervaring op dit gebied, maar ik heb een heleboel opgestoken van deze discussie. Ik denk dat het me bij komende gelegenheden (presentaties van een boek) zeker gaat helpen. Dank voor jullie bijdragen allemaal.
Ik ben niet bang om tot gehakt vermalen te worden, ik vind het feit dat je het publiek daar de gelegenheid voor geeft ontzettend onprofessioneel. Het kan mij ook niet schelen of een verkoper enthousiast is over zijn produkt. Zolang hij naar zijn klanten maar overtuigend genoeg kan acteren dat hij dat is, ben ik tevreden.
Ingrid Bergman (ook een enorme professional) zei ooit: "It is not whether you really cry. It's whether the audience thinks you are crying"
Mijn onzekerheden zijn mijn privédomein. Dat gaat de cursisten niets aan. Ik sta daar als trainer. Niet als Patricia.
@Hessel: Welkom :-)
Follow Erik
Erik Vane • Het gaat hier niet om gelijk krijgen of gelijk hebben. Het gaat om de bereidheid je authenticiteit te delen en te geven aan je deelnemers. Geen antwoord weten op een vraag is eerlijkheid, dat is echter niet wat ik bedoel. Mensen identificeren zich gemakkelijker met jouw onhandigheden of wellicht blunders of waardoor je tot het inzicht bent gekomen dat het ook anders kan. Het gaat om ervaringdeskundigheid die je graag deelt met de groep. Kwetsbaarheid geven is ook kwetsbaarheid ontvangen. Mensen leren mijns inziens het meest als zij zich buiten hun comfortzone durven te begeven en oa hun onzekerheden durven te delen. Van waaruit je mensen tools aanbiedt om op een andere manier resultaat te bereiken. Kwetsbaarheid is ook iets wat je kunt geven aan je potentiële relatie, hierdoor openen zich andere wegen naar vertrouwen en uiteindelijk het gewenste resultaat. Patricia een vraag aan jou heb jij ooit als verkoper / adviseur gewerkt?
PatriciaUnfollow
Patricia Jansen • @Erik: ik hoef geen gelijk te hebben. Ik vertel hier gewoon hoe ik erover denk, maar het staat een ieder vrij om het niet met mij eens te zijn.
En ja, tijdens mijn studie ben ik in diverse functies verkoopster geweest en ik was er zelfs erg goed in. Adviseur ben ik nog steeds. Bij reorganisaties, bij het implementeren van nieuwe maatregelen etc.
Ik ben gewoon geen voorstander van de soft approach. Ik hou van een zakelijke “Cut the crap” benadering.
Hans Bik • @ Patricia. Dank je voor je reactie(s), die blijkbaar wel iets losmaakt bij anderen. Als ik het zo lees, wellicht bewust gedaan. Goed werk! Dank je voor je bijdrage.
@ Erik. Mooie reactie. Dank je.
Nogmaals, deze discussie is bedoeld om uit te vinden of en hoe jij vertrouwen krijgt wanneer je een groep toespreekt. Wanneer je hebt gemerkt dat iets bij jou werkt, dan is dat goed, en zou ik het mooi vinden wanneer je dat wilt delen.
Follow Peter
Peter Rasenberg • Werk aan je groepsrapport. Zorg dat er contact is, over en weer.
Hans Bik • Leuk Peter, dat je deelneemt. Hoe werk je precies aan groepsrapport.
Follow Peter
Peter Rasenberg • Rapport, oftewel contact is de basis van een effectieve communicatie. Dit geldt voor één op één gesprekken maar ook als spreker voor een groep. Individuele personen die deel uitmaken van een groep hebben iets gemeenschappelijks. Iets wat ze deelt. Vindt deze deler en tune daar op in. Wordt deel van de groep zonder de regie te verliezen en neem ze mee in jouw verhaal/thema. Check regelmatig of dit contact er is en in die hoedanigheid zoals jij dat wil. Belangrijk is natuurlijk dat je goed voorbereid bent, dat je weet wat er leeft in de groep, waarom jij voor deze groep staat, wat de verwachtingen zijn, wat de boodschap dient te zijn. Zorg dat je feedback krijgt. Krijg je het niet spontaan, vraag ernaar zodat je weet in hoeverre je geslaagd ben in het creëren van een groepsrapport. En neem deze feedback mee naar jouw volgende performance.
Hans Bik • Mooi gezegd Peter. Rapport en inleven in de ander(en), zijn volgens mij inderdaad belangrijk om vertrouwen te krijgen, ook van een groep. Ik kan me goed vinden in wat je zegt. Wel lastig om te vragen naar de mate van groepsrapport. Zou je dat niet zelf aanvoelen? Bedankt.
Follow Mariëtte
Mariëtte Verlaan • Vertrouwen is wat je geeft en door vertrouwen te geven, ontvang je het terug!
Straal jezelf uit, laat zien dat je enthousiast bent over wat je vertelt, deel je kennis en je ervaring, laat zien wie jij bent. Geef jezelf, authentiek met een eigen stem en communicatie, met al je eigenaardigheden, twijfels en emoties. Spreek vanuit je hart, vanuit positieve energie en kracht. Maak je luisteraars belangrijk zodat zij enthousiast worden. Zo breng je moeiteloos je boodschap over. Speak into the listening!
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte > Alles is energie!
Follow Peter
Peter Ketel • belangrijk is vooral om vertrouwen in jezelf te hebben. Als dat er is dan straal je dat automatisch uit naar je publiek.
Hans Bik • @Mariëtte. Ik kan het op alle fronten met je eens zijn. Het gebeurt vaak dat de spreker denkt dat het om hem gaat. Je luisteraars belangrijk maken werkt. Dank je voor je bijdrage.
@Peter. Ja, dat klopt. We weten dat het tegenovergestelde het tegenovergestelde bewerkstelligt. Hoe kan het, dat het vertrouwen dat sommige sprekers in zichzelf hebben, soms volledig verkeerd valt bij de luisteraar, en als hooghartig en arrogant wordt uitgelegd? is er dan wel sprake van vertrouwen bij de spreker?
Follow Roeland
Roeland Schweitzer • @Peter. Hoe kan het, dat het vertrouwen dat sommige sprekers in zichzelf hebben, soms volledig verkeerd valt bij de luisteraar, en als hooghartig en arrogant wordt uitgelegd?
Communicatie is pas mogelijk bij gelijkwaardigheid. Wanneer een spreker te ver doorschiet in een hoge status wordt de afstand onoverbrugbaar. Mensen in een lage status zijn wantrouwig, agressief, in zichzelf gekeerd enzovoort. Denk bijvoorbeeld aan high school schutters. Mensen in een lage status / bijvoorbeeld lager opgeleiden dan de spreker hebben minder vertrouwen in autoriteiten, rechtspraak, biodiversiteit en globalisering dan hoger opgeleiden (bron: Sociaal cultureel Planbureau),
Het scheppen van gelijkwaardigheid, herkenbaar maken, invoelbaar maken, levelen, een mens van vlees en bloed worden, uit je persoonlijke beleving spreken, ook gewoon met je poten in de modder staan. Dat is een kunst en daar gaat het om.
Een gelukkig 2012!
Follow Peter
Peter Ketel • @Roeland het zijn twee verschillende zaken, vertrouwen in jezelf en arrogantie, van dezelfde medaille. Arrogantie is de valkuil, bescheidenheid de opdracht. Je blijft da wel vertrouwen hebben in jezelf.
Hans Bik • @ Roeland. Dank je voor je bijdrage en voor je goede wensen voor 2012. Volgens mij heeft het niet zozeer te maken met status, waar je naar verwijst. Ondanks dat jezelf veel over gelijkwaardigheid geschreven hebt, ben ik niet overtuigd dat dit een vereiste is voor goede communicatie. En in hoeverre dat te maken heeft met status kan ik niet helemaal plaatsen. Ik kan het wel met je eens zijn dat gelijkwaardigheid, invoelbaar maken etc. bijdraagt aan de effectiviteit van communicatie. Dat is inderdaad een kunst, Dank je.
@ Peter. Ja, zou je kunnen zeggen dat vertrouwen vanuit jezelf komt (of zou moeten komen) en dat arrogantie meer een beleving is bij de ander?
Follow bert
bert weijdema • beste hans,
zelfvertrouwen begint in mijn optiek bij een goede adem. Op het moment dat de spanningen met je op de loop gaan, kan je terugvallen op je adem. Onderwerpen dicht uit je eigen omgeving meenemen en interactie in de speech werken inderdaad ook goed: je voelt dat je publiek wat meer persoonlijk met jou verbonden is. Erop vertrouwen dat jij daar gewoon als mens staat en mag staan, en een band mag hebben met die anderen. Je adem hoort daarbij; die is het meest eigen aan jezelf, en geeft je de energie die je nodig hebt.
hartelijke groeten, bert weijdema
praktijk voor stem en adem yelte.net
Hans Bik • @ Alex. Dank je voor je opmerking. Is geluk inderdaad het gevolg van het ontbreken van verlangen? Je vergelijking met het vogeltje is vrolijk. haha. Ik denk dat de richting van je denkwijze perfect is en zijn uitwerking heeft. De vraag is: hoe krijgt een groep snel vertrouwen in jou als spreker, hoe bereik je dat? Begrijp ik je goed dat je zegt, "gewoon jezelf zijn?". Leuk. stof om over na te denken. Bedankt.
@ Bert. Ik weet niet of zelfvertrouwen daar begint. Dat je met je ademhaling heel veel kan reguleren, ben ik helemaal met je eens. Onderwerpen gebruiken uit je omgeving die bijdragen aan de verbondenheid met je publiek dragen m.i. ook bij om snel vertrouwen van de groep te krijgen. Hoe kijk jij aan tegen het stelling dat bij het krijgen van "rapport" je je o.a. richt op de ademhaling van de ander en je je eigen ademhaling daarop afstemt? Als stemcoach, weet je misschien wat de hoogte van je stem betekent voor het krijgen van vertrouwen. Bedankt Bert, voor je bijdrage aan deze discussie. Ik hoor graag.
Follow bert
bert weijdema • Hans, dank voor je reactie.
afstemmen vindt inderdaad op gevoel plaats, dus op het niveau van adem en fysieke verschijning, en de eerste indruk die je van iemand hebt. Hier kan je veel over doorschrijven. Het is leuker een keer te babbelen. Het begrip van gevoelskwesties vind ik lastig om in de juiste woorden te vatten.
Ik vond het fijn om me in de discussie te mengen, en om terug te krijgen dat we elkaar volgens mij begrijpen in een groep als deze.
hartelijke groeten, Bert
Follow Mariëtte
Mariëtte Verlaan • Mooi gezegd, @Alex @Hans
Spreekwoord: "Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is"
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte > Twitter @Create_destiny